Wanneer Ben Je Financieel Onafhankelijk (FIRE)?

Published Sep 15, 21
10 min read

Op Je Veertigste Met Pensioen Door Fire

Met pensioen op je 40ste zoals de Fire-beweging belooft: 'Moet je wel  600.000 euro vermogen vergaren'   Geld   AD.nlMet de FIRE beweging op weg naar financiële vrijheid - De Jonge Beleggerij


Op deze manier kunnen ze meer geld overhouden en een kickstart geven aan hun FIRE-plannen: financieel onafhankelijk worden en vervroegd met pensioen gaan. De trailer kun je hieronder bekijken© Documentaire van 99 Bravo ProductionsPlaying with FIRE – Perfecte documentaire voor beginners, De documentaire is vooral erg geschikt voor mensen die FIRE nog niet kennen en voor mensen die er net mee beginnen.

Het is daarentegen wel erg inspirerend en de documentaire laat veel verschillende kanten zien van de FIRE-beweging;Zo worden verschillende bekende mensen geïnterviewd, zoals Mr. Money Mustache, Vicki Robin en Kristy Shen. Na het bekijken van deze documentaire, weet je precies welke mensen je zou moeten volgen 😉Ook komen de beweegredenen van mensen veel aan bod, wat ik erg interessant vind.

Het gaat er vooral om dat je de vrijheid hebt om te doen wat je wilt en om niet verplicht te zijn om 40 uur per week ergens met tegenzin te moeten werken, puur om rond te kunnen komen. Vrijwel alle geïnterviewden zijn het erover eens dat financiële onafhankelijkheid je veel gelukkiger maakt, en dat dit vooral te maken heeft met indirecte factoren, zoals: meer vrije tijd, veel tijd met kinderen kunnen doorbrengen, je tijd kunnen inzetten voor dingen die belangrijk voor jou zijn, etc - Een community met als doel geld te besparen om hierna te investeren en eerder met pensioen te kunnen.

Is Financiële Onafhankelijkheid Voor Iedereen Haalbaar?

Zo wordt er bijvoorbeeld wel gezegd hoe lang het nog ongeveer duurt voordat ze financieel onafhankelijk zijn, maar wordt er verder geen informatie gegeven over wat ze verdienen, hoeveel ze apart zetten, hoe ze berekend hebben wat ze moeten doen, etc. En ja, dat is eigenlijk ook privé, maar als je een documentaire maakt over dit onderwerp, dan vind ik wel dat dit erbij hoort.

Financieel onafhankelijk in Nederland   alles over de FIRE-beweging [2021]Wat is FIRE (Financial Independence Retire Early)?


Ja, ze willen graag minder moeten werken en meer tijd kunnen doorbrengen met hun dochter. Maar meer dan dat is niet benoemd. Hoe zien ze het leven voor zich? Wat willen ze gaan doen? Ik zou het niet weten 🤷Wat ook een beetje vreemd is, is dat ze dus hun huis hebben opgezegd om tijdelijk bij familie te wonen.

Dat op zich is niet zo vreemd. Sterker nog: ik vind het knap dat ze zo ver zijn gegaan. Maar wat ik er zo vreemd aan vond, is dat Scott het hele jaar niet heeft gewerkt. Alleen Taylor heeft gewerkt. Ik weet het, het is makkelijk oordelen over anderen. En er zijn verschillende wegen die naar Rome leiden.

Wat Is Fire? Alle Uitleg En Tips

Waarom financieel expert Suze Orman de FIRE-beweging haat •  LekkerLevenMetMinder.nlWat is FIRE? – Finance Monkey


Even terug naar het FIRE-gebeuren, Die persoonlijke keuzes zijn natuurlijk aan hunzelf, dus laten we weer terugkeren naar de FIRE-filosofie in het algemeen 😉 Ik denk dat dit een hele mooie filosofie is. Voor iedereen, ook wanneer je niet per sé financieel onafhankelijk wilt worden. Het idee achter deze beweging is zó veel meer dan alleen ‘genoeg geld hebben’.

En het gaat er ook om dat je niet mee hoeft te rennen in de ratrace. Sterker nog: als je niet meedoet aan die ratrace, is de kans veel groter dan je financieel stabiel zal worden. Is het echt mogelijk om financieel onafhankelijk te worden? Ja. Er zijn genoeg mensen die dat kunnen aantonen 😉 Ik helaas (nog) niet, maar ik weet inmiddels wel hoe ik daar kan komen.

😉 Maar het is dus wel mogelijk, en naar mijn mening is het zelfs noodzakelijk. Zeker voor de millennials onder ons. Ik ben in 1991 geboren. Volgens Wijzer in Geldzaken is het nog niet bekend wat mijn AOW-leeftijd zal zijn, maar het staat wel al vast dat ik zal zijn.

Zo Word Je Financieel Onafhankelijk

Op je veertigste met pensioen en genieten van een financieel onafhankelijk leven: geen geldzorgen, geen zorgen over het aantal vakantiedagen en geen verantwoording afleggen over je tijdsbesteding op werk. De FIRE-beweging zet zich in om deze onafhankelijkheidsdoelen te bereiken, en ze krijgen steeds meer aandacht. Het fenomeen is overgewaaid vanuit de Verenigde Staten en Canada.

Dat doen de FIRE-aanhangers vaak door te investeren in aandelen en vastgoed. Lees hier wat je moet weten over de FIRE-beweging, waarom zij voor vastgoed kiezen om vroeg met pensioen te kunnen gaan. Wat is ‘FIRE’? Waar staat ‘FIRE’ dan precies voor? FIRE staat voor Financial Independent, Retire Early. De naam zegt het dus al: financieel onafhankelijk en vroeg met pensioen.

Maar als je vroeg begint, dan kun je al een stuk eerder dan de AOW-leeftijd met pensioen gaan. En optimaal genieten van het leven, van de tijd die we hier hebben, dat is toch wat we allemaal zouden moeten doen? Over 1 jaar stoppen met werken, door beleggen in vastgoed De eerste tip die belangrijk is: kijk niet meer naar de AOW-leeftijd, maar naar de leeftijd wanneer jij wilt stoppen met werken.

Met Pensioen Op Je Vijftigste

Volgens de FIRE-movement moet je daarvoor vooral (be)sparen en beleggen en een ijzeren discipline hebben. Wanneer jij minder uitgeeft, kun je het geld dat je overhoudt gaan beleggen. Beleggen klinkt misschien spannend en risicovol, maar het is wel écht noodzakelijk om FIRE te worden. Met alleen sparen ga je er niet komen (lees daarover meer hier: 5 x slim sparen).

Het 5-stappenplan om ‘FIRE’ te worden Ten eerste is het belangrijk om een goed beeld van je financiën te hebben. En neem bij het in kaart brengen van je financiën ook eens je geldreflexen onder de loep. Wat doe jij bijvoorbeeld met je geld als je meer verdient? Je bent misschien geneigd om groter te gaan wonen of een duurdere auto te kopen, maar dat hoeft natuurlijk niet - Dit is het inkomen waar je doorgaans minder tijd, energie en geld aan kwijt bent.

Naast het in kaart brengen van je financiën is het belangrijk om je dromen in kaart te brengen. Want wat zijn jouw dromen precies? En hoeveel geld heb je daarvoor nodig? Als je weet wat je wilt en berekent hoeveel je daarvoor nodig hebt, weet je precies hoeveel je maandelijks moet sparen en investeren om je doelen te bereiken.

Twintigers En Dertigers Ontdekken De Fire-beweging

En wist je dat je bij Nibud kunt uitrekenen hoeveel spaargeld je als buffer moet hebben? Het wordt aangeraden om ongeveer drie tot zes keer je maandlasten te sparen. Dit geld hebt je misschien in de toekomst nodig, mocht er iets gebeuren. Als je deze buffer eenmaal hebt, kun je met de rest van je geld gaan investeren in vastgoed.

Op deze manier houd je meer geld over om te sparen en te beleggen. Probeer dus te consuminderen en zuinig te leven. Ga onderzoeken hoe jij meer kunt verdienen. Als je in loondienst bent kun je bijvoorbeeld onderhandelen over je salaris. Daarnaast kun je overwegen om tijdelijk wat meer te werken of creëer een extra inkomstenbron.

Met extra inkomsten uit bijvoorbeeld een hobby kun je dan gaan beleggen en investeren in vastgoed. Hoe je met vastgoed begint vertellen we in de blog over starten met beleggen in 2021. Haal inspiratie uit het succesverhaal van deze Nederlandse ‘FIRE’ vrouw We lezen op verschillende websites als Business Insider en de Volkskrant het succesverhaal van een Nederlandse jongedame die twee jaar geleden in aanraking kwam met FIRE en over een jaar al met pensioen kan: het gaat over Puck Landewé.

Fire Beweging

Het verhaal is dat ze een goede baan in de marketing had, maar voelde toch dat haar leven nog niet helemaal klopte. Toen ze de ziekte van Pfeiffer kreeg, werd ze wakker geschud en dacht ze: is dit het nou? Ook haar moeder was ernstig ziek en kwam uiteindelijk te overlijden.

Ze verlangde naar meer vrijheid en daarom besloot ze haar financiën eens onder de loep te nemen. Want ja, geld is nou eenmaal erg belangrijk als je meer vrijheid wilt. En zo gezegd zo gedaan. Omdat Landewé een baan en een koophuis had toen ze begon met FIRE worden, kon ze makkelijk beleggen.

Volgens Landewé is het belangrijk om een goede startpositie te hebben, zodat je in een korte tijd een groot financieel doel kan bereiken. “Ik ben nu bezig om mijn huis te verkopen, zodat ik de overwaarde kan investeren in meer vastgoed. Dat betekent wel dat ik niet meer in een mooi groot huis woon.

Fire Beweging NederlandToch gaat ze niet stoppen met werken. Landewé: “Op dit moment vind ik mijn werk te leuk. Maar als ik opeens boswachter wil worden, weet ik dat dat ook kan. Ik wil vrijheid en financiële rust, zodat ik levenskeuzes kan maken vanuit mijn hart, in plaats vanuit angst.” Landewé: “Ik koop niet meer zo snel nog een paar schoenen of weer een nieuwe winterjas.” Maar ze kiest er in tegenstelling tot veel andere FIRE-aanhangers niet voor om alle niet-noodzakelijke kosten te schrappen.

“Ik laat graag mijn nagels doen en houd van uit eten gaan, ik leef nu”, aldus Landewé. Bedenk daarom waarop jij kunt en wilt besparen, en vergeet net als Landewé niet om ook nu te leven. Houd jouw doel voor ogen, dan blijft sparen ook leuk en motiverend. De vrijheid om werk te doen wat je echt wilt doen FIRE-aanhangers willen vaak vervroegd met pensioen, maar er zijn ook steeds meer aanhangers die bijvoorbeeld alleen minder willen werken.

Ook voor Landewé is vroeg met pensioen gaat niet het doel. Ze is door FIRE financieel onafhankelijk, zodat ze de vrijheid heeft om werk te doen dat ze leuk vindt. Steenrijk worden en vroeg met pensioen gaan is dus niet het ultieme doel voor alle FIRE-aanhangers. Volgens Thijs Launspach, psycholoog en schrijver van boeken als Werk kan ook uit (2020) en Fokking druk (2018), is stoppen met werken op zo’n jonge leeftijd ook niet verstandig.

Voor Je Veertigste Met Pensioen? Steeds Meer Amerikanen Doen Aan Fire

Het geluksgevoel hangt namelijk samen met het gevoel dat je iets zinnigs doet. Hij raadt daarom aan om bijvoorbeeld om vrijwilligerswerk te doen of je eigen bedrijf te starten. Of word bijvoorbeeld heel goed in vastgoed en plan daarnaast mooie reizen. ‘HOT’ is de aanhanger van ‘FIRE’ Ook Nederlandse FIRE-aanhangers hebben door dat stoppen met werken op jonge leeftijd niet het geluksgevoel geeft waar ze van dromen.

Deze substroming staat voor Happy, Opportunity-rich, Time-rich. HOT gaat over de balans in het hier en nu, en niet zoals FIRE om het grote einddoel. Volgens de aanhangers van HOT gaat het leven niet alleen over vroeg met pensioen gaan. Het draait vooral om levensgeluk vinden in het heden. En doordat je genoeg inkomsten haalt uit investeringen, kun je bijvoorbeeld minder gaan werken en meer tijd besteden aan je gezin en de dingen die je leuk vindt.

Beleggen is belangrijk onderdeel van FIRE worden, want dan kun jij passief je inkomen laten groeien. Denk daarom na over hoe jij wilt beleggen en doe dat alleen met geld dat je écht kunt missen. Open een beleggingsrekening of kijk bijvoorbeeld of je net als Landewé kunt investeren in vastgoed met de overwaarde van je huidige koophuis.

Fire Beweging Etf

Veel mensen zijn voor hun inkomen afhankelijk van hun dagelijkse werk. Dat is niet wat leden van de FIRE-beweging (Financial Independence Retire Early) willen: zij willen financieel onafhankelijk worden, zodat ze kunnen stoppen met werken wanneer ze willen. Dat doen ze door hard te werken, vaak in een onderneming, en door te beleggen en te investeren in vastgoed.

"Mensen in de FIRE-beweging willen geen loonslaaf zijn, maar vrijheid hebben. Vrijheid is al een poos een van de belangrijkste westerse waarden en komt ook hierin tot uiting."De beweging zag het levenslicht rond de verschijning van Tim Ferris' boek The 4-Hour Workweek uit 2007, vertelt ze. "In dit boek worden verschillende manieren beschreven om financieel onafhankelijk te worden en vrijheid te krijgen.

Het is een bijbel voor ze. Een ander belangrijk boek in deze stroming is Rich Dad Poor Dad, van Robert Kiyosaki. Dat gaat over het kopen van assets: producten die inkomsten genereren, zoals aandelen."Sommige aanhangers van FIRE willen vervroegd met pensioen, maar wat je vaker tegenkomt is het minder kúnnen werken, vertelt Puck Landewé (33), oprichter van fire for women."Ik wil werk doen waar ik blij van word, niet omdat het moet", vertelt ze.

Ik Testte De Techniek Om Geld Te Sparen Waarmee Je Op Je 40ste

Ik kan bijna met pensioen gaan als ik dat wil en zuinig leef. Maar dat is niet mijn doel, want ik vind mijn werk heel leuk. Ik wil anderen laten zien hoe bevrijdend FIRE is." Ook voor Lieke Danenberg (36), FIRE-aanhanger, is retiring early niet het doel. "Ik heb een vriend en we hebben twee kinderen samen, dus ik vind financiële controle belangrijk", vertelt ze.

More from Lening, Lenen

Navigation

Home

Latest Posts

Wanneer Ben Je Financieel Onafhankelijk (FIRE)?

Published Sep 15, 21
10 min read

Hoe Kun Je Energie Besparen? - SlimmeBuur

Published Aug 28, 21
6 min read

Waarom Bitcoin Daalt

Published Aug 18, 21
10 min read